perjantai 11. marraskuuta 2016

Nuoruuteni ja Suku




Löysin tänään isäni Erik Vaasan päiväkirjan Lindholmenin tilalta arkusta. Siellä lukee: ¨ Ilon päivä! Tänään vaimoni Cecilia synnytti ensimmäisen lapsemme ja se on vieläpä poika. Tulemme nimeämään hänet Kustaaksi isoisäni mukaan.¨ - kyseinen ote on kirjoitettu syntymäpäivänäni 12.toukokuuta 1496.

Lapsuudessani ei tapahtunut paljoakaan mainitsemisen arvoista joten en mene sen suuremmin yksityiskohtiin. Vanhempani kasvattivat minut hyvin. Leikin kuten kuka tahansa lapsi muiden poikien kanssa ja sain elää hyvän lapsuuden. Nuorena poikana opiskelin Uppsalassa sekä työskentelin valtionhoitajan Sten Sture nuoremman hovissa. Vihasin jo tuolloin Kalmarin unionin kuningasta Kristian tyranni II:sta. Kasvoin hyväksi ja vahvaksi johtajaksi, jollainen toki olin jo luonteeltanikin.

Olin perheemme vanhin lapsi ja minulla oli viisi siskoa ja kaksi veljeä. Jokainen heistä on jo kuollut aikoja sitten ja muistan että kaksi heistä kuoli hyvin nuorena. Myös vanhempani ovat jo olleet kauan kuolleina. Kristian II nimittäin teloitutti isäni 1520 ja äitini heitettiin vankilaan kahden siskoni kanssa jossa he kaikki kuolivat 1523. Itse uskon että heidät teloitettiin julmasti vaikka monet väittävät muuta.

Valtaan noustuani 1523 nostin Vaasa-suvun aseman aatelissuvusta kuninkaalliseksi suvuksi. Olen myös varmistanut että se pysyy vallassa kuolemani jälkeen muuttamalla vaalikuninkuuden perintökuninkuudeksi vuosikymmeniä sitten.



Tässä on vielä kuva ylhään Vaasa-suvun hienosta vaakunasta,










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti