perjantai 11. marraskuuta 2016

Nousu kuninkuuteen

Minut kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi kun oli vasta 27 vuotias vuonna 1523. Kuitenkaan tämä ei tapahtunut aivan verettömästi. Aion nyt tässä blogiteksissä perehdyttää teitä syihin miksi minusta tuli kuningas.




Tukholman verilöyly
Ruotsi olisi halunnut jo 1400-luvun aikana useasti irtautua Kalmarin unionista. Vuonna 1520 unionin sen aikainen kuningas Kristian II hyökkäsi Ruotsiin tukahduttaakseen tuolloin ilmapiirissä olleet kapinat. Kristianin haastaja, tuolloinen Ruotsin valtionhoitaja Sten Sture nuorempi kuoli, ja hänen kuoleman seurauksena Ruotsin hallinto hajosi ja valtiopäivät joutuivat tunnustamaan Kristian tyrannin kuninkaaksi 5.11.1520. Itse muistan sen kuinka en kuitenkaan luovuttanut. Halusin Ruotsin eroon Kristian II vallasta. Kolme päivää kruunaamisensa jälkeen Kristian II toimeenpani Tukholman verilöylyn, jossa tanskalaiset teloittivat useita hyviä ruotsalaisia yläluokan jäseniä sen seurauksena, koska he olivat vastustanet Kristiania. Myös isäni kuoli kyseisessä   tapahtumassa, mikä surettaa minua yhä. Inho tanskalaisia kohtaan kasvoi sisälläni ja samoihin aikoihin ajauduin uuden kapinaliikkeen johtoon. Kapinaliikkeen tavoite oli saada Ruotsi eroon Kalmarin unionista.

 Kristian tyranni II
Kapinaliikkeemme onnistui, mutta emme onnistuneet valtaamaan rannikkolinnoituksia. Jouduin pyytämään apua Lyypekiltä, Kristian II viholliselta. He suostuivat auttamaan minua, mutta minun tuli luvata että Lyypekit saivat tullittoman kauppaoikeuden maahan. Lopulta onnistuimme valloittamaan koko Ruotsin ja minun asemastani Ruotsin kuninkaana tuli kiistaton. Lopulta vuonna 1523 minut kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi, mikä tarkoitti Ruotsin lopullista eroa Kalmarin uniosta. Myös liitimme Itämaan, jota jotkut kutsuvat Suomeksi, osaksi Ruotsia sen merkiksi että se kuuluu meille, eikä ole osa Kalmarin unionia.




Oheisessa kartassa näkyy meidän ruotsalaisten hallitsema alue Suomesta. Kyseinen raja muodostettiin pähkinänsaaren rauhassa vuonna 1323. Kyseinen rauhansopimus oli ensimmäinen Ruotsin ja Novrogodin muodostama rauha. Vieraillessani Suomessa toisen kerran sain järkytyksekseni kuulla, että Suomi ei ole enää osa Ruotsia. Nykyään Ruotsin raja loppuu Itämereen. Syyt Suomen itsenäistymiseen jäivät minulle vähän epäselviksi mutta ilmeisesti Venäjä valtasi Suomen ja lopulta Suomi irtautui Venäjästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti