sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Itämaassa eli Suomessa oleskelu

Oleskelin ensimmäisen kerran Itämaassa, jota myös Suomeksi kutsutaan, noin vuoden ajan suuren Venäjän sodan aikaan 1555-1557. Lisäksi olin käynyt sitä aiemmin muutamia kertoja Itämaan alueella. Vietin suurimman osan ajastani Turussa. Vierailin myös perustamassani kaupungissa, Helsingissä katsomaan minkälainen kaupungista oli muodostunut. Tarkistin reissullani myös Viipurin kaupungin puolustuksen. Se osoittautuikin todella rapautuneeksi ja laitoin vireille kaupungin puolustuksen vahvistamisen.


Sotatoimien ohella tutustuin myös Jaakko Teitti nimisen henkilön keräämään valituskirjaan, josta sain selville, että suomalaiset talonpojat olivat kokeneet vääryyksiä aateliston toimesta. Päätin tiedon saamisen jälkeen rangaista erilaisin tavoin kyseisiä aatelisia, jotka olivat vääryyksiä tehneet. Vierailuni lopuksi päätin perustaa pojalleni, Juhanalle Suomen herttuakunnan, jolla oli käytännössä autonominen asema.  Juhana herttualla oli käytännössä alueellaan kuninkaan oikeudet muissa kuin ulkopoliittisissa asioissa.


Ajattelin myös avata vähän sodan taustoja teille, jotta ymmärrätte miksi sota edes käytiin.
Pähkinäsaaren rauhassa määritetyn rajan yli oli levinnyt suomalaisten asutusta, mikä ärsytti suuresti Iivana IV Julmaa, koska hän olisi vastaavasti halunnut laajentaa valtakuntaansa Itämeren alueelle. Tosin itsekin omilla päätöksilläni edesautoin sodan syttymistä. Rohkaisin suomalaisia laajentamaan elinaluettaan rajan toiselle puolelle ja lupasin kolmen vuoden verovapauden heille, jotka muuttaisivat asumaan riitainmaalle. Riitamaalla tarkoitetaan itäisen Karjalankannaksen osaa, joka rauhassa jätettiin Venäjän puolelle. Lisäksi myös ilmeisesti inkeriläisten ja suomalaisasukkaiden välillä oli kiistoja koskien muun muassa kaskeamisesta Riitamaalla. Vuoden 1553 aikana inkeriläiset tekivät ensimmäisen väkivaltaisen sotaretken suomalaisasutusta vastaan, mihin Suomen puolelta vastattiin heti. Näin syntyi niin sanottu kostonkierre. Lopulta tilanne ajautui sotaan valtakuntani ja Venäjän välille.

Kun sota päättyi ei tapahtunut rajalle oikeastaan yhtään mitään. Rauha solmittiin ilman uusia rajakäyntejä ja näin pähkinäsaaren rauha jäi voimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti